SpiralQuartet

(placeholder)
(placeholder)
Website Building Application

Cazkolik Röportajları


 http://www.cazkolik.com/CazkolikRoportajDetaylari/103656/ 




Levent Öget, "Diyar Diyar Jazz - Turkish Journey" isimli albümleriyle tanınan Spiral Quartet`ten Philippe Poussard ile konuştu.




Bu içerik 1020 defa okunmuştur.Dinlemekte olduğunuz parça Spiral Quartet`in "Reflets (Part 5)" isimli çalışmasıdır.Spiral Quartet bir Fransız caz grubu. 2005 yılında kurulmuş, yeni sayılabilecek bir grup. İki albümleri var: Kaleidoscope ve “Diyar Diyar Jazz – Turkish Journey”. Türkiye’de birkaç konser vermiş grubun lideri, saksofonist Philippe Poussard ile kültürler arası güçlü bir buluşmayı amaçlayan “Diyar Diyar Jazz – Turkish Journey” adlı albümleri üzerine konuştuk.


Philippe POUSSARD: Soprano saksofon, alto-flüt, beste ve aranjman Bruno ANGELINI: Piyano Christian LETE: Davul François-Charles DELACOUDRE: Kontrbas


Philippe Poussard: "Türkiye’de hem caz hem de Türk Halk müziği sanatçıları tanıdım, onların bana verdiği fikirlerle bu müziği daha iyi anlamaya başladım..."




Levent ÖGET: Çok teşekkürler Philippe bu röportaj fırsatını bize verdiğin için; Tanıtım yazılarınızda şu paragraf dikkatimi çekti: Düşmanlıklara neden olan kimliksel içe kapanmaların yaşandığı günümüzde kültürler arası diyaloga yardımcı olacak sanatsal bağlamda bir geçiş yaratmak. Bu satırlar bile müziğinize ilgi duyulması için yeterli aslında. Tüm dünyanın bu zamanda, belki de her zaman tam da buna ihtiyaç duyduğu söylemin en etkileyici bir tanımını yapmışsınız. Caz müziği birçok kez Anadolu topraklarını dolaşan caz müzisyenlerine kapı oldu. Ancak çok az rastlanan bir durumla, başka kültürden gelen bir grubun bu müzikleri bir araya getirişine tanık oluyoruz. Bize biraz bu repertuarı nasıl hazırladığınızı ve seçimlerinizi yaparken nasıl bir yöntem izlediğinizi anlatır mısınız?




Phillippe POUSSARD: Ben teşekkür ederim davetinize. Büyük ölçüde eşim Türk Halk Müziğini keşfetmemde, kayıt ve notalara ulaşmamda yardımcı oldu. Bu müzikten pek çok eser dinledik. Türkiye’de hem caz hem de Türk Halk müziği sanatçıları tanıdım, onların bana verdiği fikirlerle bu müziği daha iyi anlamaya başladım. Seçimimde grubumla birlikte hareket ettim, neleri adapte edebileceğimize bağlı olarak karar verdik. Bizim için önemli olan bu güzel eserleri orijinalliğini koruyarak kendimize özgü yorumlamak; var olanı bozmadan yeni bir oluşum getirmek.




Levent ÖGET: İlk albümünüz olan “Kaleidoscope” adlı çalışmadaki besteleriniz doğaçlama ve modern caz temeline dayanıyor. Bu albümden kısa bir süre iki müziğin füzyonunu amaçlayan “Diyar Diyar Jazz” projesinin çalışmaları başlamış. Aslında ikisi de özünde birinden çok farklı değil. Spiral Quartet’in bundan sonraki hedefiniz nedir? Merak ediyoruz.




Phillippe POUSSARD: Gelecek için birçok seçeneğim var. “Paristanbul” başlıklı yeni bir projenin hazırlıkları içindeyim. Bu proje iki büyük şehir arasında bir köprü oluşturacak. Yine aynı şekilde Türkiye ve Fransa arasında bir bağ oluşturacak. Bu projeyle Kasım 2011’de Jazzycolors adlı festivalde yeniden Türkiye’yi temsil etmekten büyük bir gurur duyacağız. 2010 yılında da aynı festivalde Spiral Quartet “Yakamoz” adlı projeyle Türkiye’yi temsil etmişti. Aslında, grubumun başından beri Türkiye ile hep bir gönül bağı oldu.




Levent ÖGET: Bir Avrupalı cazcı olarak, cazın günümüzdeki çeşitli açılımları içinde modern cazı nasıl görüyorsunuz?




Phillippe POUSSARD: Günümüz cazı oldukça zengin. Farklı estetik yönelimlerle birleşen caz çeşitleri var. Örneğin, bizimki gibi bir başka kültürün müziği ile bağlantı kurmaktan rock kültürünü caza getirmeye kadar geniş bir panorama söz konusu bugün modern cazda. Başarılı yapımlar bütünlük içeriyor, farklı yaklaşımların yapay birlikteliği veya nostaljik kopyaları başarılı görmüyorum.


Levent ÖGET: Bu güzel çalışmayı ilk dinleyenlerden biri olarak çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Grubunuzdan söz ederken, etkileşime çok önem verdiğinizi, dörtlünün enerjisinin ve bağlılığının, aralarındaki insani ve sanatsal işbirliğinden kaynaklandığını belirtiyorsunuz. Biliyorum ki bu bir grup için çok değerli. Bu konuda bize biraz daha detay verebilir misiniz?





Phillippe POUSSARD: Bir grubun sanatsal bağlamda birlik içinde olması elbette çok önemli ama aynı değerleri paylaşması da buna katkıda bulunur. Müzisyenlerimin Spiral Quartet dışında gerçekleştirdikleri aktivitelerine büyük bir saygım var. Grubumun bir ilginç tarafı da üç nesil müzisyeni buluşturması. Bu farklılıklara rağmen iyi anlaşıyoruz, bu sahnede de görülüyor.




Levent ÖGET: Yakınlarda bir konseriniz var. Daha önce Türkiye’de CRRKS ve bir caz kulübünde sahne almıştınız. Yeni konserinizin haberini caz severlerle paylaşalım.




Phillippe POUSSARD: 2 Haziran 2011 tarihinde Notre Dame de Sion Lisesinde saat 19:30 da bir konserimiz olacak ve giriş ücretsiz.




Levent ÖGET: Teşekkürler…

Röportaj: Levent ÖGET Çeviri: Jale POUSSARD


Cazkolik.com / 02 Mayıs 2011, Pazartesi

clic on this picture to read article

Chronique de "KALEIDOSCOPE" dans le magazine turc Trimestriel JAZZ N°49 (Janv/fev/mars)